C# ile Android Uygulama Geliştirmek

Android uygulamalar genellikle Java ile geliştirilmiş. Fakat C# ile de Android uygulama geliştirmek mümkün. Bunu nasıl yapacağımıza bir bakalım. Öncelikle kurmamız gereken bir kaç program var.

İlk olarak JDK (Java Development Kit) kurmamız gerekiyor.

İlk olarak JDK (Java Development Kit) kurmamız gerekiyor. http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html

Ardından Android SDK (Android Software Development Kit) kurmamız gerekiyor. http://developer.android.com/sdk/index.html

Şimdide bir tane Android simulator’ü oluşturalım.elimizde artık MonoDroid adında bir cihaz var. Son olarak Visual Studio 2010 eklentisini kuralım. http://go-mono.com/monodroid-download Yukarıdaki adresten de Visual Studio 2010 eklentisini indirip kuruyoruz. (Kurulum sırasında Visual Studio 2010’un kapalı olması gerekiyor.) Artık Visual Studio 2010’u açıp projemize başlayabiliriz. Projemizi oluşturalım.

Projeyi ilk açtığımızda bizim için örnek bir kaç satır kod hazır olarak geliyor. Onları silip kodlarımızı bu şekilde düzenliyoruz.

public class Activity1 : Activity { protected override void OnCreate(Bundle bundle) { base.OnCreate(bundle); } }

Şimdi de ekrana bir TextView nesnesi ile yazı yazdıralım. OnCreate metodumuza aşağıdaki kodları ekleyelim.

SetContentView(new TextView(this) { Text = “Hello, Android!” });

Kodlarda yaptığımız işlemleri kısaca açıklayayım. textView adında bir TextView nesnesi oluşturduk ve bu Context içerisinde bulunacağını bildirdik ve bu TextView nesnesinin Text özelliğine Hello, Android! yazısını ekleyip bunların hepsini SetContentView metoduna yolladık. Şimdi de derleyip çalıştıralım.

Start Emulator Image’a tıklıyoruz.

MonoDroid imajını seçip OK diyoruz ve işlem başlıyor.

Simulator’ümüz çalıştıktan sonra OK diyoruz ve uygulamamız simulator’e deploy ediliyor. Bu sırada simulator’e bağlanılıp Mono Framework kontrolü yapılıp kuruluyor, eski bir uygulama varsa o siliniyor ve yaptığımız uygulama yükleniyor.

Artık C Sharp (C#) ile Android işletim sistemine sahip cihazlar için program geliştirebilirsiniz. Bu küçük bir girişti tabiki. Bende bu konuda çalışmalar yapmayı planlıyorum. Şimdilik kendi merakımı giderdim. Sizlerede Faydalı olması için paylaşmak istedim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir