code::blocks'un ilk açılışı ve "hello world" :)

code::blocks’un ilk açılışı ve “hello world” 🙂


Code::Blocks’un Güncellenmesi” sayfasını da hatim ettikten sonra sıra geldi Code::Blocks’un ilk defa açılışında ve ilk programınıza 🙂  Programı ilk açtığınız zaman karşınızda compiler seçim ekranı gelecek. Bende code::blocks zaten kurulu vaziyetteydi bu yüzden o seçim ekranını görebilmek için programı sildim ve yeniden kurdum ancak bir kereye mahsusluk bir durum söz konusu sanırım. belli bir yerlere sistem dosyası yerleştirdiği kesin ancak silme işlemi sırasında bu dosyaları silmemiş anlaşılan 🙂 yani anlayacağınız o seçim ekranını gösteremedim size malesef ki ancak “gcc” ile başlayan compiler’ın saptandığını söyleyecek bu diyalog ekranı ve size bu seçeneği seçip tamam demekten başka yapacak birşey kalmıyor.Şimdi tüm işlemlerin hallolduğunu varsayıyorum ve devam ediyorum. Sıra geldi ilk programımızın yapımına : “Hello World” 🙂 File->New->Project seçeneğini seçerek yeni bir şablon seçmemizi sağlayan diyalog ekranına geliyoruz. Buradan;
“Console Application” seçeneğini seçerek ilerliyoruz. “Please make a selection”kısmından “c” veya “c++”seçeneklerinden birini seçiniz ve devam ediniz.Ben c++ ile devam ediyorum ve sağ taraftaki pencereye gelindiğinde de projenin adını ve nereye kayıt olacağını yazıyoruz. Bu işlemlerin ardından da next diyerek devam ediyoruz.Compiler olarak GCC’yi önceden seçtiğimiz için karşımıza otomatik olarak “GNU GCC Compiler” seçili geldi.

“Debug” ve “Release” modlarının çıktı dizinleri de otomatik olarak belirlenmiş şekilde geldi.

Bu ayarlamalarda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Kısaca yeni bir proje oluştur dedikten sorna o projeye sadece izim ve dizin vermekten başka yapacak bir işlemimiz yok. Hepsini otomatik olarak Code::Blocks bizim yerimize hallediyor zaten.

Şimdi aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kodlarımız editör penceresine, projemiz de proje sekmemize yerleşmiş bulunmakta. Şu vakitten sonra derlemekten öte yapacak birşeyimiz kalmadı 🙂

Derleyip programımız çalıştırmak için “Build->Build and Run” seçeneğini seçmek veya kısaca sadece F9′a basmak yeterli olacaktır.

İşte bütün olay bundan ibaret. Hadi hayırlı programlar geliştirmeniz dileğiyle 🙂

Olası Sorunlar :

Eğer derleme sırasında “Nothing to be done” hatası ile karşılaşıyorsanız bunun olası çözümü için şu aşamayı izleyebilirsiniz:

  • Settings->Compiler And Debugger
  • Global Compiler Settings->Toolchain Executables
  • Compiler’s instalation directory kısmında MinGW’nin kurulu olduğu dizinin belirli olmaması bu hatanın kaynağı olabilir. Bunu düzeltmek için “Auto Detect” butonunu kullanabilirsiniz. Büyük ihtimalle probleminize çözüm olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir