Arduino Nedir? Arduino Nasıl Kullanılır?

Arduino Nedir?

Arduino, açık kaynak kodlu bir mikrodenetleyici kartıdır. Ana MCU Atmel tabanlıdır. (MCU’ya önceden bir mini program – bootloader yüklenmiştir). Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Bu kadar popüler olmasının bir kaç nedeni vardır. Bunlar:

  • Açık kaynak kodludur. (Devre şemasından, programlama arayüzüne kadar…)
  • Program geliştirmek basittir. Gerçekten çok basittir. Aynı kart üzerinden hem programlanır hem test edilebilir.
  • Arduino’da kullanılan programlama dili de basittir. Bolca örneği mevcuttur.
  • Ve bana göre en önemlisi çok yaygın kullanıcısı mevcuttur. Yani büyük olaslıkla yapmak istediğiniz projelerin benzerleri de önceden yapılmıştır. Diğer proje yapımcılarıyla daha kolay bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

Arduino Nasıl Kullanılır?

Arduino ya da herhangi bir mikrodenetleyici sistemi kullanmak için ilk olarak düzgün çalışma ortamını sağlamanız gerekir. Arduino grubu mikrodenetleyiciler için gerekenler:

  • Arduino UNO, PRO Mini, Mega, Leonardo.. gibi bir Arduino kartınız.
  • Karta uygun USB kablonuz. USB yazıcı kablosu ya da mikroUSB kablosu gerekecektir.
  • Arduino IDE programı (Az sonra uzun uzun değineceğim)
  • Ve tabi Arduino ile uyumlu çalışacak nazlanmayacak* bir bilgisayar

*Arduino kartlarının eski modellerinde bilgisayarla uyumlu çalıştırmak biraz zor olabiliyordu. Özellikle Leonardo serisiyle bu sorun ortadan kalktı.

Eksiklerinizi tamamladıktan sonra http://arduino.cc/en/Main/Software linkinden Arduino’nun son versiyon programını indirebilirsiniz.  Sorun şu ki sitede yer alan program bazı bilgisayarlarda son derece yavaş çalışıyor, uyumsuzluklar yaratabiliyordu. Hataları giderilmiş programa http://arduino.cc/forum/index.php/topic,118440.0.html linkinden ulaşabilirsiniz.

Arduino Kurulumu

Bu işlem için Arduino klasörünü sisteminize önceden indirmiş olmanız gerekiyor. Sonrasında kartınızı USB kabloyla bilgisayara bağlayın ve bilgisayarda sürücü dosyalarını manuel olarak seçin. (Arduino’un alt klasörleri içinde Drivers klasöründe sürücü dosyaları bulunmaktadır). Eğer Arduino Enchanced version sürümünü (yukarıdaki forumda yer alan sürüm) indirdiyseniz kurulumda driver dosyalarını otomatik olarak yükleyecektir.

Arduino’nun doğru yüklenip yüklenmediğine bakmak için Aygıt Yöneticisine bakabilirsiniz. Örneğin bilgisayarımda Arduino Uno modelini bağladığımda çıkan bilgi solda yer alıyor.

İlk kez Arduino’yu bilgisayara bağladığımda tanıtmak pek kolay olmadı. Bilgisayarım Arduino’yu bilinmeyen aygıt olarak görüyordu. Eğer bu tür bir sorunla karşılaşırsanız tavsiyem Windows Aygıtlar penceresinde Aygıt üzerine sağ tıklayın, özelliklere gidin sonrasında, Donanım sekmesine ve sonra da özellikler butonuna tıklayıp sürücü güncelleştirmesi yapın. Sorun büyük olasılıkla çözülecektir. Bir diğer önemli nokta da kaliteli USB kablo kullanmanızdır.

Soldaki grafikteki gibi Arduino, COM5 numaralı sanal seri porta bağlı. Arduino IDE programını açtığımda da aynı numarayı okumam gerekiyor.

Arduino IDE Programı

Bu program ile Arduino’ya yükleyeceğimiz yazılımları oluşturuyoruz. Program görüntüsü aşağıda yer almaktadır. Son derece basit bir arayüzü vardır.

Her programın temeli olan Led yakıp söndürme ile başlayalım. (Arduino IDE programı içinde bunun gibi bir çok program da hazırdır) File/ Examples/ Basics seçeneklerinden Blink programını seçiniz. Program yukarıda yer almaktadır. Dijital çıkışlardan 13 numaralı hazır olarak Led’e bağlanmış Pini 1 saniye yüksek (5V) yapıp 1 Saniye düşüğe (0V’a çekecektir). Arduino kartınıza programı yüklemeden önce (Upload) Tools / Board seçeneğinden doğru kartı seçtiğinize emin olunuz.

Karta programın derlenip yüklenmesi için Yatay olan ok tuşuna basınız. Yatay ok’un yanındaki Tick butonu programınızı derler bu şekilde herhangi bir sorun olup olmadığını yüklemeden önce görebilirsiniz. Upload ettikten sonrasında 13 numaralı pinin yanındaki led 1′er saniye aralıklarla yanıp sönmeye başlayacaktır. Delay sürelerini değiştirerek ledin yanma süreleriyle oynayabilirsiniz.

Arduino! Yeni Bir Yol!

Eğer bu aşamaya kadar gelebildiyseniz en zor kısmı başarmışsınız demektir..:) Yazıda da belirttiğim gibi “Arduino Ide” programında bir çok hazır program örneği mevcuttur. Programlarda değişikler yapıp birbirine bağlayarak bir çok projeyi gerçekleştirebilirsiniz. Arduino modelleri,  Shieldler, kütüphane kullanımı konularına da bir sonraki yazımlarımda değineceğim:)

Bu yazı http://www.robots101.com/arduino-nedir-arduino-nasil-kullanilir/ adresinden alıntıdır.

Arduino Nedir? Arduino Nasıl Kullanılır?” için 4 yorum

  • Ocak 27, 2015 tarihinde, saat 2:00 am
    Permalink

    Hocam bugün uno r3 aldım blink ile biraz oynadım eğlenceli bir şey. Daha sonra grbl hex dosyasını x file uploader ile içine attım ve grbl 3 eksen cnc programını kullandım. Buraya kadar her şey normal gitti ama daha sonra kartı bilgisayara taktığımda usb aygıt tanınmadı hatası alıyorum ne denediysem olmadı internette gördüğüm her şeyi denedim. Kendi driverlarını da çalıştırmıyor. Sürücü güncel diyor ama kod 43 hatası veriyor. Sistemim win 8.1. Yardımcı olabilirsen sevinirim.

    Yanıtla
    • Eylül 8, 2015 tarihinde, saat 2:16 pm
      Permalink

      Ben ilk günden bu yana bu sorunu yaşıyorum. Bir cihaz aldım içerisinde arduino uno r3 var. Bir türlü bilgisayara tanıtamadım. 4 günden bu yana çözüm bulamadım.

      Yanıtla
      • Ekim 24, 2015 tarihinde, saat 10:41 am
        Permalink

        ürün klonmu.klonların yarıya yakınında sıkıntı oluyor.gerçi ben şimdiye kadar rastlamadım.sana tavsiyem internete bağlı başka bir pcde dene yine olmazsa aldığın yere geri iade et.

        Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir