Windows 8, Windows 8.1 ‘de WinSxS Klasörü Temizleme, Silme

Benim en sık başıma gelen gereksiz kapasite kayıplarından sizlerde bıktıysanız ;Windows 8 ve Windows 8.1′de güvenli bir şekilde WinSxS klasörü temizlemeyi sağlamak için bu yazıyı hazırladım. Aslında Görev Zamanlayıcısını kullanarak WinSxS klasörü temizlemeyi otomatik hale getirebilirsiniz. WinSxS; Windows Bileşen Mağaza dosyaları saklamak için bir yer.

WinSxS Klasörü Silme/Temizleme

Windows 8 ve Windows 8.1′de her şey daha kolay hale gelmiştir. Windows 8 otomatik olarak WinSxS büyüklüğünü azaltacaktır.

Windows 8 ve Windows Server 2012 R2, Windows Bileşen Mağaza içeren WinSxS klasörü temizleme yollarını sunmaya çalışacağız. Bu belirli dosyaları sıkıştırmak veya bazı paketleri silebilirsiniz. Windows işletim sisteminin bu son sürümlerinde WinSxS klasörü silme nasıl yapılır bu konu hakkında yardımcı olacak 3 yöntem sunmaya çalıştık. Umarız yardımcı olacaktır.

Dikkat! WinSxS klasöründen dosyaları silmek veya tüm WinSxS klasörü silmeniz sisteminize zarar verebilir ve ön yüklemeyi olumsuz etkileyebileceğini unutmayın. Ayrıca, Windows bileşenleri kurmak, kaldırmak veya güncelleştirmek mümkün olmayabilir. Normal Windows kullanıcıları, önce bir sistem geri yükleme noktası oluştursun ve daha sonra aşağıda belirtilen 1. Yöntem veya 3. Yöntem ikisinden birini deneyebilir. 2. Yöntem ileri düzey kullanıcılar içindir.

1. Yöntem: StartComponentCleanup kullanma

StartComponentCleanup işlemler sistem kullanımda değilken düzenli bileşenleri otomatik olarak temizlemek için Windows 8 de oluşturuldu. Otomatik olarak çalışır, görev bileşenin önceki sürümlerini kaldırmadan önce bir güncelleştirilmiş bileşen yüklendikten sonra en az 30 gün bekleyecektir.

Görev Zamanlayıcısını çalıştırın;

(Win+W tuşlarına tıkla, ardından arama kutusuna Görevleri Zamanla yaz seçeneğe tıkla)

Görev Zamanlayıcı Kitaplığı\Microsoft\Windows\Servicing\StartComponentCleanup

gorev zamanlayici

Bu adımları izledikten sonra orta tarafta StartComponentCleanup Hazır olduğunu göreceksiniz.

Tek bir tıklama ile seçin ve sağ bölmede, Seçili Öğe altında, Çalıştır göreceksiniz. StartComponentCleanup görevi başlatmak için tıklayın.

Bu TiWorker.exe veya Windows Modül Yükleyici Çalışanı adı verilen bir süreç başlayacaktır. Çalıştır seçeneğini tıkladıktan sonra her hangi bir onay kutusu göremezsiniz. Ancak Görev Yöneticisinden görebilirsiniz. Veya hemen orta bölmede StartComponentCleanup Çalışıyor yazısını görürsünüz. Bu görevler 1 saatten fazla çalışır. Varsayılan olarak Windows otomatik olarak sona erer. Bu işlemi sona erdirmek için Sonlandır seçeneğine tıklayabilirsiniz. Sonlandır seçeneğini tıkladıktan sonra onay istenecektir. Bu görevin tüm örneklerini sonlandırmak istiyor musunuz? onay kutusundan sonlandırmak istiyorsanız Evet düğmesine tıklayın.

gorev zamanlayici iptal

El ile çalıştırabilirsiniz veya bileşenleri temizlemek ve sıkıştırmak için, StartComponentCleanup komutunu kullanarak her ay çalıştırmak için zamanlama yapabilirsiniz. Görev Zamanlayıcı kullanarak çalıştırmak için görev için bir Tetikleyici kurarak işlemi otomatik yapabilirsiniz.

Sağ bölmeden Görev Oluştur seçeneğine tıklayın. Tetikleyiciler sekmesine geçin. Yeni… düğmesine tıklayın ve istediğiniz şekilde tetikleyici oluşturabilirsiniz.

gorev zamanlayici tetikleyici

Alternatif olarak, aşağıdaki komutu kullanarak, yükseltilmiş bir Komut İstemi kullanarak StartComponentCleanup görevini çalıştırabilirsiniz:

schtasks.exe /Run /TN “\Microsoft\Windows\Servicing\StartComponentCleanup”

Eğer başarılı olursa, bir BAŞARI iletisi döndürüldüğünü göreceksiniz.

2. Yöntem: Dağıtım Görüntüsü Bakımı ve Yönetimi kullanarak

DISM kullanarak Windows özellikleri, paketleri, sürücüleri ve benzeri yapılandırabilir ve güncelleyebilirsiniz. DISM.exe ve / Temizleme-Görüntü parametresi, size WinSxS klasörün boyutunu azaltmak için gelişmiş seçenekler sağlayacaktır.

A) Windows 8.1 çalışan bir sürümü DISM.exe’den /StartComponentCleanup parametre kullanarak Görev Zamanlayıcıdan StartComponentCleanup görev çalışmasına benzer sonuçlar vermektedir.

Yükseltilmiş bir komut istemi açın, aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

B)  /StartComponentCleanup parametresi ile /ResetBase anahtarı kullanırsanız, tüm bileşen deposunda her bileşen sürümlerini kaldırmak mümkün olacak.

Yükseltilmiş bir komut istemi açın, aşağıdaki kumutu yazın ve Enter’a basın:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

C) Bir hizmet paketi tarafından kullanılan alan miktarını azaltmak istiyorsanız, kullandığınız hizmet paketinin kaldırmak için gereken herhangi bir yedekleme bileşenleri kaldırmak için Windows 8.1 de çalışan bir sürümü DISM.exe /SPSuperseded parametresini kullanın.

Yükseltilmiş bir komut istemi açın, aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /SPSuperseded

Unutmayın; Bu komutu yürütmek ile, mevcut hizmet paketlerini ve güncelleştirmelerini kaldırmak mümkün olmayacaktır.

3. Yöntem: Disk Temizleme Aracı

Disk Temizleme aracını açın ve Sistem dosyalarını temizle düğmesine tıklayın. Windows Update Temizleme seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği işaretleyin. Bu bileşen saklama alanı büyüklüğünü azaltmaya yardımcı olacaktır.

disk temizleme windows update temizleme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir