WP 8 XAML Uygulamalarda Merhaba Dünya

Windows Phone 8 üzerinde çalışma ortamımızı hazır hale getirdikten sonra hemen bir uygulama geliştirmek lazım. Başlangıcı en kolay ve en çok kullanacağımız XAML uygulamalara ayırmak şaşırtıcı değil. Daha önce Silverlight veya WPF ile uygulama geliştirmişseniz sizi hiç yabancı bir platform beklemiyor. Yeni bir programlama veya işaretleme dili olmadığı için dakikalar içerisinde Silverlight ile neler geliştirebiliyorsanız Windows Phone 8 içinde geliştirebiliyor oluyorsunuz. O yüzden bu yazının ortalarını sıkıcı olacaktır. Yeni başlayanlar için fazıla detaya girmeden anlatayım yine de.YUSILAMERT - windows8

XAML Uygulamaları basit oyunlarda dâhil olmak üzere hemen her türden uygulamaları geliştirmek için kullanacağız. Bu türden bir uygulama geliştirmek için, kullanmak istediğimiz programlama dilinin (C# veya Vb.net) altındaki şablonlardan “Windows Phone App”‘ı seçiyoruz.

Seçimden sonra hangi Windows Phone platformunu hedef olarak uygulama geliştireceğimiz sorulacak. Şu an için WP 7 ve WP 8 seçenekleri karşımıza çıkacak. WP 7 seçeneği seçecek olursak uygulamamız hem WP 7 hem de WP 8 cihazlarda çalışacak fakat WP 8′e özel yeteneklerini yitirecek. Biz WP 8 i seçiyoruz ve karşımıza örnek bir proje çıkıyor:

Ara yüzümüzü tanıyalım.

  1. Ara yüzde yaptığımız değişiklikleri tıpkı bir web editöründe olduğu gibi görmemizi ve görsel olarak düzenleyebilmemizi sağlayan ön izleme alanı.
  2. Ara yüzümüze XAML kodunu yazacağımız alan. Bu kısımda yalnızca ara yüzü şekillendiren kodlar bulunur. İşleyiş ile ilgili kodlar C# veya Vb.net kod dosyalarında bulunur.
  3. Proje dosyalarımızı göreceğimiz alan.
  4. Projemizi test/debug amacıyla çalıştıracağımız düğme. Buradan uygulamayı bir emulator veya cihaz üzerinde mi deneyeceğimizi seçebiliriz. Ayrıca emulator de farklı çözünürlüklerde uygulamamızı kontrol edebiliriz.

     

Bir düğme ve “Merhaba Dünya”

 

Arayüze düğme eklemek için bir çok yol var, Windows Forms’da olduğu gibi toolbox üzerinden tasarım ön izleme alanına sürükle bırak yöntemi klasik bir başlangıç yapılabilir.

Sürükleme işlemi bittiğinde XAML bölümünde ara yüze eklediğimiz düğme için aslında yazıyor olmamız gereken ifadenin otomatik oluşturulduğunu görebiliriz.(Windows Forms, WPF, Silverlight da olduğu gibi)

Bu düğmeye tıklandığında yapılacak işlemi belirlemek için basitçe ön izleme alanında düğmeye çift tıklayabiliriz. Bunu yaptığımızda otomatik olarak kod tarafında ilgili düğmenin “click” olayı için bir metot oluşturulacak, tasarım tarafında button’un click olayında oluşturulan bu metodun çağrılması gerektiği otomatik olarak yazılacaktır.

Uygulamanın CS Tarafında Oluşturulan metot:

private void Button_Click(object sender, RoutedEventArgs e)

{

 

}

XAML tarafında düğmemizin son durumu:

<Button Content=”Button” HorizontalAlignment=”Left” Margin=”67,91,0,0″ Grid.Row=”1″ VerticalAlignment=”Top” Click=”Button_Click”/>

 

Bu durum daha önce Silverlight veya WPF ile uğraşmadıysanız bile JavaScript’den tanıdık gelecektir.  .net tarafında çok iyi bildiğimiz bildirim kutusunu düğmemizin tıklanma olayına yazarsak selamımızı bitirmiş olacağız.

Metodumuza son halini veriyoruz ve uygulamayı çalıştırıp düğmeye basıyoruz.

private void Button_Click(object sender, RoutedEventArgs e)

{

MessageBox.Show(“Merhaba”);

}

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir