Windows 8 Kullanımınızı Hızlandıracak Kısayollar ve İpuçları

Microsoft’un kullanıcı deneyimini baştan sona değiştirdiği yeni işletim sistemi Windows 8 bugüne dek milyonlarca kullanıcının bilgisayarına girdi. Peki, Windows 8 ile ilgili ne biliyoruz? İşte yeni işletim sistemiyle ilgili mutlaka bilmeniz gereken çok önemli ipuçları…

Windows + X menüsü

Windows 8′in masaüstünde artık bir Başlat menüsü yok. Ancak farenizi ekranın sol alt köşesine götürüp sağ tıkladığınızda veya Win+X klavye kısayolunu kullanarak “Programlar ve Özellikler”, “Denetim Masası”, “Güç” gibi özelliklere hızla erişebilirsiniz.

Win + X’i geliştirin

Windows’un sunduğu kısa yollar size yetmediyse, ücretsiz bir araç olan WinPlusX ile ona daha fazla seçenek ekleyebilirsiniz.

Yönetim araçlarını giriş ekranında gösterin

Windows 8′in giriş ekranında varsayılan olarak birçok kutucuk gösteriliyor, ancak bazı kutucuklar hariç: Giriş ekranı açıkken Charms çubuğunu açın Ayarlar’a tıklayın ve ardından Kutucuklar’a tıklayın. Şimdi “Yönetim araçlarını göster” seçeneğini etkin hale getirerek birçok Windows yönetim aracını başlangıç ekranınıza taşıyabilirsiniz.

Kutucuklar için daha fazla alan

Ekran çözünürlüğünüz yeterli ise, az önceki ayarlar ekranında bir seçenek daha göreceksiniz. “Daha çok kutucuk göster” etiketli bu seçeneği etkinleştirerek ekranınızda bir kerede gösterilen kutucuk sayısını artırabilirsiniz.

Birden fazla ekran görüntüsü alın

Windows 8′de Win + PrintScreen tuşlarını kullanarak ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bu yolla aldığınız tüm ekran görüntüleri, C:\Kullanıcılar\[kullanıcı adınız]\Resimlerim\Ekran Görüntüleri” altına kaydedilecektir.

Kutucuk gruplarını isimlendirin

Giriş ekranınızda çok fazla kutucuk varsa, onları gruplandırmak iyi bir fikir olabilir. Bunun için öncelikle kutucukları sağ tarafa doğru, gri bir çubuk görünene dek sürükleyin. Şimdi sağ alttaki küçük eksi simgesine tıklayın. Bu görünümdeyken kutucuk bloklarına sağ tıklayarak onlara isim verebilirsiniz.

Kilit ekranını kapatın

Windows 8′in kilit ekranı dokunmatik olmayan notebook ve masaüstü PC’lerde çok fazla bir işe yaramıyor. Bu ekranı kapatmanız mümkün. Win + R’ye basın ve “gpedit.msc” yazarak Enter’a basın. Bilgisayar yapılandırması > Yönetim şablonları > Denetim masası > Kişiselleştirme yolunu izleyin. Sağ taraftan “Kilit ekranını görüntüle” öğesine çift tıklayın ve “Devre dışı bırakıldı” radyo kutucuğunu işaretleyerek değişikliği onaylayın. Artık kilit ekranını görmeyeceksiniz.

Metro uygulamalarını masaüstünden çalıştırın

Masaüstü uygulamalarını giriş ekranından çalıştırmanız mümkün. Ancak Windows 8 uygulamalarını masaüstünüzden çalıştırmak için ek bir yazılıma ihtiyacınız var. Ücretsiz MetroApp link ile masaüstünüzde herhangi bir Windows 8 uygulamasına kısayol oluşturabilirsiniz.

Masaüstü öğelerini giriş ekranına sabitleyin

Start Screen Pinner, bir dosyayı, klasörü veya herhangi bir öğeyi giriş ekranına sabitlemenize izin veriyor.

Parola sorulmasın

Kilit ekranını devre dışı bıraksanız bile Windows 8 size parolanızı sormaya devam edecektir. Ancak PC’nize tek erişen sizseniz, parolayı devre dışı bırakabilirsiniz. Win+R’ye basın ve “netplwiz” yazarak Enter’a basın. “Kullanıcı bu bilgisayarı açmak için…” ile başlayan kutucuğun işaretini kaldırın ve Tamam’a tıklayın. Artık Windows 8′e oturum açarken parola girmeniz gerekmeyecek

Charms çubuğunun hassasiyetini ayarlayın

Windows 8′deki Charms çubuğunun çok çabuk açıldığını düşünüyorsanız, bu süreyi bir nevi “uzatmanız” mümkün. Regedit’i çalıştırın ve HKEY_Current_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ Shell anahtarına gidin. “EdgeUI” altında yeni bir DWORD (32-bit) değeri oluşturun ve adını DisableCharmsHint olarak ayarlayın. Şimdi bu değere çift tıklayın ve değer verisini 1 olarak ayarlayın.

Charms çubuğu artık fareyi sadece sağ üst köşeye götürdüğünüzde değil, onu sağ üst köşeye götürüp aşağı çektiğinizde açılacaktır.

Masaüstüne “elle” geçin

Masaüstü kutucuğunu en başa taşıdığınızda, sadece Enter tuşuna basarak masaüstünüze ulaşabilirsiniz.

Araçları geri getirin

Windows 8, Windows 7′deki masaüstü araçları işlevine artık sahip değil. Ancak 8GadgetPack ile onları geri getirebilirsiniz.

Resimli parola oluşturun

Windows 8′e parola yazarak oturum açabileceğiniz gibi, bir resim üzerinde işaretleyeceğiniz noktalarla da oturum açabilirsiniz. Charms çubuğu > Ayarlar > Bilgisayar ayarlarını değiştir > Kullanıcılar > Resimli parola oluştur yolunu izleyin ve resimdeki birkaç noktayı ekrandaki yönergeleri dikkate alarak işaretleyin. Artık sisteminize bu seçtiğiniz noktaları tekrar işaretleyerek oturum açabileceksiniz

Hangi uygulama ne kadar disk alanı kullanıyor

Bazı Windows 8 uygulamaları diskinizde çok büyük bir alan kaplayabiliyor. Hangi uygulamanın ne kadar yer harcadığını kullandığını bulmak için Bilgisayar ayarları > Genel > Uygulama boyutlarını görüntüle yolunu izleyin.

F8′in yerine Shift+F8

Windows 7 başlarken F8′e basarak Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri ekranına ulaşabiliyorduk. Windows 8′de benzer bir işlev hala var, ancak ona ulaşmak için Shift+F8′e basmanız ve zamanlamayı doğru tutturmanız gerekiyor.

İki ekranda panoramik duvar kağıdı

PC’nizi iki monitörle kullanıyorsanız, bir panoramik duvar kağıdı kullanabilir, onu iki monitörünüze yayabilirsiniz. Masaüstüne sağ tıklayıp Kişiselleştir’e tıkladıktan sonra Masaüstü Arka Planı > Resim konumlandırma yolunu izleyin.

 Çoklu monitör yerine Dexpot

Sadece bir monitörünüz var, ancak daha fazla çalışma alanına ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu durumda ücretsiz bir araç olan Dexpot’u kullanabilirsiniz.

Başlangıçtaki programları düzenleyin

Windows 8′de ne kadar çok program yüklerseniz, başlangıç süreniz o kadar uzayabilir. Başlangıç öğelerini görmek ve yönetmek için artık msconfig’i kullanmanız şart değil. Görev yöneticisinde Başlangıç sekmesine tıklamanız yeterli.

Windows 8 için 100′den fazla ince ayar

Windows tweaker 100′den fazla farklı ayar içeren araç, Windows 8′i ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmenize izin veriyor.

Gizli dosyaları ve klasörleri gösterin

Windows 8, varsayılan olarak korumalı ve gizli dosyaları size göstermez. Bu ayarı artık farkı bir yerden değiştiriyorsunuz. Windows Gezgini’nde Görünüm sekmesine tıklayın ve Seçenekler düğmesine tıklayın, ardından Görünüm ve Arama seçeneklerini değiştir’e tıklayın. Görünüm sekmesinde “Korumalı sistem dosyalarını gizle” ve “Gizli dosyaları ve klasörleri göster” seçeneklerini bulacaksınız.

Silme sorgusunu geri getirin

Windows 8′de bir dosyayı sildiğinizde varsayılan olarak size hiç sorulmadan Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderiliyor. Silme onay kutucuğunu tekrar etkinleştirmek ise çok kolay. Geri Dönüşüm Kutusu’na sağ tıklayın ve Özellikler’e tıklayın. “Silme onay iletişim kutusunu göster” kutucuğunu işaretleyin ve Tamam’a tıklayın.

Windows’u hızlıca kapatın

Windows 8′de Başlat menüsü olmadığından onu Charms çubuğu yoluyla kapatmanız gerekiyor. Ancak bunun daha kolay bir yolu da var: Masaüstündeyken ALT+F4 tuşlarına basarak Windows’u kapatma penceresini ekrana getirebilirsiniz.

Uygulamaları çabuk kapatın

Windows 8′de bir uygulamayı kapatmak için uygulama açıkken mouse u ekranın üst ortasına getirin (El simgesi çıkacaktır) tutarak aşağı doğru sürüklemeniz yeterli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir