Evde baskı devre yapımı

Amatör Baskı Devre (PCB) Yapımı

Baskı devreler elektronik devre elemanlarının bir kart üzerinde dizilmesini ve         birbirleriyle bağlantı kurmalarını sağlar. Seri üretim ve profesyonel amaçlı          baskı devreler PCB basım atölyelerinde bastırılırken, hobi yada prototip amaçlı          baskı devreler ev ortamında üretilebilir.

Baskı devreler, üzerlerindeki entegrelerin karmaşıklıklarına göre 1 den 16’ya kadar katmanlardan (layer) oluşur. Ortalama bir bilgisayar ana kartı 8 katman içerir. Her bir katmanın kendisine ait devre yolları vardır ve via’lar aracılığıyla katmanlar arası bağlantı yapılır.

Bu yazının devamında ev ortamında amatör baskı devre üretimi üzerinde         duracağız. Ev üretimi baskı devreler çoğunlukla tek katmanlıdır. Bir yüzeyi         bakır kaplı plaketin üzerine devre yolunun basılması ve açıkta kalan alanlardaki         bakırın kimyasal yolla eritilmesi prensibiyle üretilirler. (Daha başka birçok         yolla da evde baskı devre üretimi yapılabilir.)

Önce Güvenlik

Bakırın         eritilmesi sırasında çıkacak buhar sağlık açısından zararlıdır ve         hazırlayacağımız eriyiğin (bakırı eritecek karışım) göze ve bedene temas         etmemesi gerekir. Bu sıvının solunması mide bulantısına neden olacaktır. Ayrıca,         plaketin kesilmesi, zımparalanması ve delinmesi aşamalarında ufak parçalar         sıçrayabilir. İşlemler sırasında maske, gözlük ve eldiven kullanmayı unutmayın.         Çalıştığınız ortam havalandırmalı olmalıdır.

Malzeme Listesi

Baskı devre üretmek için ihtiyaç duyacağımız malzemeler: – PNP Kağıdı: Mavi renkli, bir tarafı mat diğer tarafı parlak transfer             kağıdıdır. Elektronik parça satan yerlerde bulunabilir. – Lazer yazıcı. (Siyah beyaz olması, transfer kağıdının daha az ısınması ve             büzüşmemesi açısından tercih edilmelidir.) – Bir yüzü bakır plaket: Devre elemanlarını üzerine dizeceğimiz kart. – Ütü: Devre yollarının izini plakete aktarmak için. – Perhidrol ve tuz ruhu: Bakır yüzeyi eritmek için kullanacağız. Perhidrol             eczanelerden yada laboratuvarlardan temin edebilirsiniz. – Baskı devre verniği yada plastik kaplama spreyi: Plaketin bakır yüzünü             yalıtkan maddeyle kaplamak için. – Maket bıçağı, dekupaj testere yada kıl testere: Plaketi istenilen ölçüde             kesebilmemiz için aletler. – İnce zımpara kağıdı yada zımpara makinesi: Devre izlerini temizlemek ve baskı              devrenin kenarlarını düzleştirmek için.             – Lehim makinesi, lehim teli. – Baskı devresi matkabı ve 1mm metal delme ucu. – Plaketin sığacağı boyutta bir kap, tercihen cam. – Baskı devre kalemi: Düzgün transfer edilemeyen devre yollarını çizmek için. – Bant, kağıt havlu.

Aşama 1: PNP Kağıda Basım

Ares yada Eagle gibi PCB tasarım uygulamalarıyla çizdiğiniz devre yolunu lazer         yazıcı kullanarak PNP kağıda basacağız. Ares kullanıyorsanız, baskı          penceresinden yalnızca Bottom Copper’ı seçerek sağ taraftan devre şemasının         kağıt üzerinde basılacağı pozisyonu belirleyin:

Önce kağıt üzerine bir kopya basın ve devre boyutundan 1 yada 2 cm geniş olacak         boyutlarda PNP kağıdını kesin. Bastığınız kağıdın üzerine, mat yüzü yukarı          bakacak şekilde kestiğiniz PNP kağıdını yerleştirin. Üst kısmından bant ile         yapıştırın. Kağıdı printera tekrar yerleştirerek baskı alın. En sonunda PNP         kağıdını A4 kağıttan ayırın.

Aşama 2: Plakete Transfer

Devre         izlerini bastıktan sonra, bunu plakete transfer edeceğiz. Ütünüzün buharını          kapatıp sıcaklık ayarını 3/4 civarına getirin. (135 ile 163 derece arası.) Sert         ve ısıya dayanıklı bir yüzey üzerine plaketin bakır yüzü yukarı bakacak şekilde         yerleştirin. (Plaketin bakır yüzeyi temiz değilse, su ile yıkayın ve         oksitlenmemesi için çabucak kurulayın.) PNP kağıdını da basılı mat yüzeyi plakete bakacak şekilde         yerleştirin. Şimdi ütü ile PNP kağıdının üzerine bastırın, devre yüzeyi ütünün         yüzeyinden büyükse hareket ettirirken PNP kağıdın kaymamasına özen gösterin.         Yaklaşık 30 saniye her bölgeye bastırdıktan sonra transfer işlemi tamamlanmış          olur. 10 Dakika kadar plaketin soğumasına izin verin ve PNP kağıdını plaketten         ayırın.

Devre izlerinin bir kısmı çıkmamışsa, baskı devre kalemiyle üzerinden geçin. PNP         kağıtta büzüşme oluşmuşsa, sonraki çalışmalarınızda ütünün derecesini düşürün.          İlk denemelerde düzgün sonuç alamayabilirsiniz, biraz deneyim sonucu düzgün         sonuçlar almaya başlayacaksınız.

Aşama 3: Plaketi Aşındırma

Bu aşamada sağlığa zararlı buhar meydana gelecektir. Çalıştığınız ortamın         havalandırılmış olmasına, koruyucu gözlük, maske ve eldiven kullanmaya özen         gösterin.

Baskı devrenin yatay olarak girebileceği bir kaba %75 tuz ruhu, %25 Perhidrolün         karışımı ekleyin ve başlangıçta renksiz olan bu karışım yeşil olana kadar         bekleyin yada karıştırın. (Karıştıracağınız nesnenin yüzeyi de eriyeceğinden,         uzunca bir lehim teli kesip bükerek kullanmanızı tavsiye ediyorum.) Daha sonra         plaketi hazırladığımız karışımın içerisine yerleştirip yüzerindeki karışımın         hareket etmesi için karıştırın. Perhidrolün kalitesine göre 20 saniye ile birkaç         dakika arasında bakır yüzey eriyecek ve devre yolları görünecektir. Plaketi         kaptan çıkarıp su altında yıkayın ve kurulayın.

Aşama 4: Plaketin Zımparalanması

Plaketin devre yolları üzerinde siyah ve mavi koruyucu madde         izleri bulunacaktır. Bu alanları ince zımpara kağıdı yada zımpara makinesiyle,         devre yollarına zarar vermeyecek şekilde temizleyin. Kağıt havlu ile plaketin         yüzeyini tekrar temizleyin. Devre yollarının parlaklaştığını göreceksiniz.

Aşama 5: Deliklerin Açılması ve Devre Elemanlarının Yerleştirilmesi

Baskı devre matkabıyla devre elemanlarının bacaklarının geçeceği delikleri delin         ve elemanları yerleştirerek lehimleyin. Devre elemanlarının bacaklarını          lehimledikten sonra kesin. Bu işlem ısının dağılmasını ve elemanların daha az          ısınmasını sağlayacaktır.

Aşama 6: Plaketin Kaplanması

Multimetre ile komşu pinler arası kısa devre kontrolü yaptıktan         sonra, geniş bir alan üzerinde yaklaşık 20 cm mesafeden vernik yada plastik         kaplama spreyini plaketin bakır yüzeyine sıkın. Kuruduktan sonra bir kat daha         sıkabilirsiniz.

Bu aşamalar sonucunda baskı devre üretimimiz tamamlanmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir