Windows 10'u keşfetmeye devam ediyoruz

Dünyanın her yerinde 1,5 milyardan fazla insanın kullandığı Windows üzerinde çalışmak hem zor, hem de olağanüstü bir şey. Windows, zaman zaman bilgisayarla oynayan çocuklardan, yazarlara ve gazetecilere, mühendislere, oyunculara ve CEO’lara kadar hepimize hayatımızın bir döneminde güç verdi.

Windows ekibi olarak bundan gurur duyuyoruz. Fakat ayrıca dünyanın Windows’un geliştiği zamandan çok daha farklı olduğunu da biliyoruz. Tüm hazırlıklarımızı bunun için yaptık.

Bugün cihaz sayısı, insan sayısından fazla. İnternete bağlanabilmek oksijen gibi. Çeviklik ile istikrar arasındaki gerilim, BT alanındaki çalışanlar için çok büyük bir zorluk yaratıyor. Ne kullanıyorsanız olun, elde ettiğiniz deneyim sorunsuz olmak zorunda. Gerçekten değişmemiş olan şey ise geliştiricilerin durumu; halen daha yapılacak çok iş ve çok az zaman var.

Artık yeni bir Windows zamanı. Bu yeni Windows, mobil ve bulut öncelikli bir dünya için baştan yaratılmalı. Yeni Windows, müşterilerin dijital çalışmalarında hem de dijital yaşamlarında üretken olmasına yardımcı olmalı. Bu yeni Windows, insanlara ve şirketlere harika şeyler yapmaları için güç vermeli.

Bu yeni Windows, Windows 10’dur.

Windows 10, yepyeni bir Windows neslinin ilk aşamasını temsil ediyor. Windows 10, müşterilerin çalışmasına, oyun oynamasına ve bağlanmasına yönelik yeni deneyimlerin kapısını aralıyor. Windows 10, müşterilerimizin talepleri (hem tüketiciler hem de şirketler) ve bizim sunacaklarımız ile doğuyor.

Windows 10, Internet of Things’ten, tüm dünyadaki kurumsal veri merkezleri içerisinde yer alan sunuculara kadar inanılmaz genişlikte bir cihaz yelpazesi üzerinde çalışacak. Bu cihazlardan bazıları 4 inçlik ekranlara sahipken bazıları ise 80 inçlik ekranlara sahip; bazılarının ise ekranı bile yok. Bu cihazlardan bazılarını elinizde tutabilecek bazıları ise sizden üç metre uzakta olacak. Bu cihazlardan bazıları temel olarak dokunma/kalem kullanırken, bazıları fare/klavye, diğerleri ise kumanda/hareketten yararlanıyor olacak; bazıları ise giriş yöntemleri arasında geçiş yapacak.

Hepsine hükmedecek bir kullanıcı arabiriminden bahsetmiyoruz. Anlattığımız şey, her bir cihaza uygun bir deneyim sunacak bir ürün ailesi.

Bu geniş hizmetler kapsamında geliştiricilerimize bir uygulama platformu sunuyoruz. İster bir oyun, ister bir iş uygulaması geliştiriyor olun, tüm aileyi hedefleyecek genel bir uygulama yazmak için tek bir yol olacak. Tek bir mağaza ve tüm bu cihazlarda uygulamaları keşfetmeniz, satın almanız ve güncellemeniz için tek bir yöntem olacak.

Windows 10, doğru deneyimi, doğru cihaza doğru zamanda sunacak. Şimdiye kadarki en kapsamlı platformumuz olacak.

Şimdi, yeni Windows’un tasarımı sırasında, çok farklı müşterilerle zaman geçirdik. Bu müşterilerimiz arasındaki en önemlilerinden birisi kurumsal şirketler. Geçen sene düzinelerce kurumsal müşterimizle görüştüm ve Windows’u nasıl kullandıklarını ve kurduklarını ve bizden ne istediklerini dinledim.

Bu müşteriler işlerini Windows’a bağlamış durumda – bu senenin ilk yarısında kurumsal PC satışları %14 arttı. Aynı dönemde Windows kurumsal tablet satışları ise %33 arttı.

Bu müşterilerin Windows’u erkenden değerlendirmesi gerekiyor ve biz de bu nedenle onlarla diyaloğumuzu bugünden başlatıyoruz.

Yarın, PC uzmanlarının ve BT alanındaki profesyonellerin masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için Windows 10’un teknik ön izlemesine erişmelerine imkân verecek Windows Insider Program’ını başlatacağımızı duyurmanın da heyecanını yaşıyoruz. Bundan kısa bir süre sonra ise Windows Server ve yönetim araçlarımızın teknik ön izlemelerini çıkaracağız.

En sıkı Windows müşterilerimizi, Insider programı üzerinden Windows 10’u bizimle birlikte şekillendirmeye çağırıyoruz. Yorumlarını saklamayan bir grup olduklarını biliyoruz ve onların yorumlarını duymayı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Windows Insider Programı, değişkenlik gösteren bir kaliteye sahip sürüm öncesi yazılımları kullanma konusunda kendilerini rahat hisseden PC uzmanları ve BT profesyonelleri içindir. Insiders üyeleri, sürekli olarak denemeye devam ettiğimiz en son özellikleri içeren ürün öncesi erken sürümleri bizden alacaklar.

Bu haftanın duyuruları Windows 10 hakkında müşterilerimizle başlayacağımız sohbetin daha başlangıcı ve kurumsal özelliklere ve masaüstü/dizüstü deneyimlerine odaklandı (çünkü kurumsal şirketlerin yazılımları daha en başlarda değerlendirmesi gerekiyor). 2015’in başlarında, diğer cihaz türleri ve daha çok tüketici özellikleri hakkında konuşmak için tüketici bölümüne geçeceğiz. Ardından Build konferansında geliştirici konusuyla devam edeceğiz; yılında sonlarına doğru Windows 10′u çıkaracağız ve bazı yepyeni harikulade cihazları görmeyi beklemeye başlayacağız.

Test sürüşüne başlamadan önce görmeniz için bazı yeni özelliklerden bahsedeyim:

Başlat menüsü: Alıştığınız Başlat menüsü geri döndü. Üstelik beraberinde en sevdiğiniz uygulamalar ve Canlı Kutucuklar için yeni özelleştirilebilir bir alan getiriyor.

Tech-Preview_Start-menu

Her şey bir pencere içerisinde çalışıyor: Windows Mağazasındaki uygulamalar artık masaüstü uygulamalarla aynı formatta açılıyor, yeniden boyutlandırılabiliyor, yerleri değiştirilebiliyor ve üst kısımlarında tek bir tıklama ile ekranı kaplama, küçültme ve kapatma için düğmeler de yer alıyor.

Snap iyileştirmeleri: Yeni dörtlü düzen sayesinde artık ekrana dört uygulama tutturabiliyorsunuz. Windows, tutturmak isteyebileceğiniz çalışmakta olan diğer uygulama ve programları da göstermeye devam edecek ve hatta ekranda kalan alanı diğer açık uygulamalarla doldurma konusunda akıllı önerilerde de bulunacak.

Yeni görev görüntüsü düğmesi: Artık görev çubuğunda, belgeler arasında hızla geçiş yapmak ve oluşturduğunuz herhangi bir masaüstüne hızla erişmek için kullanabileceğiniz yeni bir görev görüntüsü düğmesi mevcut.

Birden çok masaüstü: Farklı amaç ve projeler için masaüstleri oluşturun ve masaüstleri arasında kolayca geçiş yapabiliyor, her bir masaüstünde kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Belgeleri daha hızlı bulun: Dosya Gezgini artık en son belgelerinizi ve sıklıkla açtığınız klasörleri gösteriyor. Bu sayede üzerinde çalıştığınız belgeleri bulmak daha kolay hale geliyor.

Bu özelliklerin çoğunu çalışırken görmek aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Hemen Windows 10′un tanıdık geleceğini fakat çalışmak istediğiniz şekilde çalışmanıza ve daha üretken olmanıza imkân verdiğini göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir