Raspberry Pi İşletim Sistemi Kurulumu

Raspberry pi üzerine kurulan birkaç çeşit Linux dağıtımı mevcuttur. Bunlar Raspbian wheezy, Soft-float Debian wheezy, Arch Linux ARM, Risc Os isimli işletim sistemleridir. Adı geçen işletim sistemlerini http://www.raspberrypi.org/downloads adresinden indirebilirsiniz.

rasp
Raspbian wheezy; Debian Linux işletim sisteminin optimize edilmiş sürümüdür. LXDE, Midori uygulamalarını ve çeşitli geliştirme araçları ve multimedya fonksiyonlarını içerir. Varsayılan kullanıcı adı: pi , şifre: raspberry şeklindedir.
Soft-float Debian wheezy; Raspbian wheezy ile aynı içeriğe sahiptir. Ancak daha yavaş olan soft-float ABI kullanmaktadır. Özellikle Oracle JVM yazılımı ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Varsayılan kullanıcı adı: pi , şifre: raspberry şeklindedir.
Arch Linux ARM; Arch Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için tavsiye edilmemektedir. Hard-float ABI kullanmaktadır. Yaklaşık 10 saniyede komut ekranından açılmaktadır. Varsayılan kullanıcı adı: root, şifre: root şeklindedir.
Risc Os; 1987’den beri ARM mikro işlemciler için geliştirilmeye devam eden bir işletim sistemidir.

Biz Raspberry pi cihazına kurmak için Raspbian wheezy işletim sistemini tercih ediyoruz. İşletim sistemini SD kart içerisine Windows ortamında kurabilmek için

http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

adresinden indireceğimiz win32diskimager isimli uygulamayı kullanıyoruz. İndirdiğimiz Raspbian wheezy işletim sistemi dosyasını bir klasöre açıyoruz. Dosyamız img uzantılı olacak. İlgili imaj dosyasını seçip, Device bölümünden ise SD kart sürücü ismini seçiyoruz.

win32diskimager1
Write butonuna tıklayarak yazma işlemini başlatıyoruz.
win32diskimager2
Karşımıza gelen uyarı penceresinde Yes butonunu tıklayarak yazma işlemini başlatıyoruz.
win32diskimager3
İmaj dosyamızın yüklenmesi bittiğinde bir uyarı penceresi ile kullanıcı bilgilendirilecektir.
win32diskimager4
Bu işlemin ardından Raspi işletim sistemi kartınıza yüklenmiş olacaktır.

Raspberry Pi’nızı Ayarlayın

Raspberry Pi’nızı adaptörü vasıtasıyla çalıştırın. Eğer size kullanıcı adı ve parola sorarsa; kullanıcı adı olarak “pi“, parola olarak “raspberry” kullanın.

İlk çalıştırmanızda Raspberry Pi’nızı ayarlamanız için Setup Options adında bir ekran gelecek. Eğer böyle bir ekran gelmez ise panik yapmayın. Konsola

sudo raspi-config

yazarak Setup Options ekranına gidebilirsiniz.

raspbian-setup-options

Buradan bir kaç ayarlama yapacağız. Bazı ayarlamalar restart gerektirebilir. Eğer restart sonrası Setup Options ekranı gelmezse yukarıda verdiğim komutu vererek Setup Options ekranına gidebilirsiniz.

İlk aşama

Expand Filesystem” seçeneğini (ilk seçenek) seçin ve Enter tuşuna basın. Bu sayede SD karttaki tüm alanı kullanabileceğiz.

 

İkinci aşama

Enable Boot to Desktop/Scratch” seçeneğini (üçüncü seçenek) seçin ve Enter’a basın. Sonrasında gelecek olan “Choose boot option” ekranında ikinci seçenek olan “Desktop Log in as user ‘pi’ at the graphical desktop” seçin ve Enter’a basın. Bu sayede açılışta direkt olarak masaüstü ortamı açılacak ve sizi konsoldan kurtaracak.

raspbian-setup-options-2

En son olarak en altta bulunan Finish butonuna gelip Enter’a basın ve işlemleri bitirin. Raspberry Pi’nız yeniden başlayacak ve bu sefer aşağıdaki gibi bir masaüstü ortamı sizleri karşılayacak.

raspbian-masaustu-ortami

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir