Adım Adım WordPress Kurulumu
Eğer sunucu hesabımızda cPanel mevcut değil ise yada mevcut olan cPanel yönetiminde Fantastico yada benzeri bir autoinstaller (otomatik kurulum yazılımı) bulunmuyorsa wordpress kurulumunu manuel yapmanız gerekecektir.
Bu yazı http://www.wordpressnedir.com/ adresinden alınmıştır.
Veya bu işi ben kendim yapacağım adım adım gidip öğrenmek istiyorum diyorsanız size manuel WordPress kurulumunu anlatacağım. Kurulum sürecini belli bölümlere ayırmak anlaşılırlığı kolaylaştırılacaktır.
WordPress Veritabanı Oluşturma
WordPress çalışabilmesi için MySQLveritabanına ihtiyaç duymaktadır ki böylece tüm yazılar, sayfalar, ayarlar, kullanıcılar, şifreler gibi hr türlü veri buraya kaydedilecektir. Eğer sunucu hesabınızda (hosting paketiniz) Fantastico gibi bir installer varsa WordPress wizard kurulumu sırasında bu işlem otomatik olarak gerçekleşecektir. Eğer yoksa cPanel (sunucu yönetim paneli) ile veritabanı nasıl oluşturulacağını ve kullanıcı (user) ilişkisinin nasıl yapılacağını adım adım anlatacağım.
1. Herhangi bir internet tarayıcısı ile cPanel ekranına kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapınız.
2. Veritabanları (Databases) bölümünde bulunan MySQL Databases butonuna giriş yapınız.
3. Karşınıza gelen ekranda New Database: [ ] alanına bir veritabani adi giriniz ve ardından Create Database butonuna basınız.
4. Veritabanı oluşturdktan sonra yine aynı ekrana geri gelip bu veritabanı için bir kullanıcı oluşturmamız gerekmektedir. Bunun için Yeni Kullanıcı Ekle (Add new User) alanına bir kullanıcı adı girip alt kısımda da güvenli bir şifre belirlemeniz gerekir. Güvenli şifre için Password Generator kullanmaniz tavsiyemdir. (Not: Şifre minimum 5 karakter içermelidir)
Buraya kadar WordPress kurulumu için ihtiyacımız olan MySql veritabanı ve bu veritabanına erişmek için kullanacağımız kullanıcı adını oluşturmuş olduk.
Bu ekranda son olarak oluşturdugumuz kullanıcıya ilgili veritabanı üzerinde yetkilendirme yapmamız gerekir. Bu işlemi de yine aynı ekrana geri dönerek Add User To Database başlığı altından yapacağız.
Örneğimizde görüldüğü gibi agnosi_teswpn isimli veritabanı kullanıcısna agnosi_wordpressnedir veritabanını yönetmesi için yetki vereceğim. Ekle (Add) butonuna bastıktan sonra karşımıza çıkan ekranda
All Privileges işaretleyip ekranı Save (Değişiklikleri kaydet) ediyoruz. Veri tabanı ile ilgili tüm adımlarımız tamamlanmıştır.
WordPress İndirme ve Kurulum :
WordPress kurulum işlemi alt yapı hazırlıklarının tamamlanmasının ardından sadece 3-4 dakika sürecektir. Bunun için önceden yapılması gereken bazı işlemler vardır bunlar;
- WordPress resmi sitesinden (veya Türkiye destek sitesinden) WordPress kurulum paketi indirmek
- Ftp yada sunucunuzun kontrol panelinden bu dosyaları sunucunuza yüklemek (ftp ile upload önderilir)
- Hali hazırda bir veritabanınızın olması
İlk olarak WordPress.org adresinden güncel bir wordpress paketini bilgisayarınıza indirin. (Not: Zip formatında inecek olan dosyayı bilgisayarınızda açabilmek için Winrar veya Winzip yazılımının sisteminizde yüklü olması gereklidir). Eğer WordPress blog scriptini Türkçe olarak temin etmek isterseniz buraya tıklayın.
İndirilen WordPress dosyasını extract yaptıktan sonra (dış aktar) bir FTP yazılımı ile sunucunuza baglanıp kurulum yapmak istediginiz klasöre yada doğrudan ana dizine (root) a kopyalayın.
Ücretsiz ve oldukça başarılı bir ftp yazılımı olan FileZilla yı kullanmanızı öneririm.
Upload (dosya aktarma) işleminin tamamlanmasından sonra dosyaları yüklediğiniz klasöre web tarayıcınız ile ulaşın. Eğer kaşınıza wp-config.php dosyası oluşturma sihirbazı çıkarsa dosyaların sorunsuz yüklendiğinin sağlamasını yapmış olursunuz.
WordPress Kurulumu ve Wp-Config.php:
WordPress kurulumunun son aşaması olan wp-config.php dosyasını oluşturma işlemi, eğer sunucunuzun yetki ve erişim ayarları izin verirse wordpress kurulum sihirbazı tarafından otomatik olarak oluşturulur. Bunun için sunucu hizmeti aldığınız firmayla iletişime geçebilir veya henüz sunucu paketi satın almadıysanız en iyi performans için wordpress ile %100 uyumlu sunucuları inceleyebilirsiniz.
WordPress dosyaları yüklediğiniz klasöre bir web tarayıcınız ile eriştiğinizde karşınıza wp-config.php dosyası oluşturma sihirbazı gelecektir.
Bu ekranda Create a Configuraton File butonuna basınız.
Sonra karşınıza sizden bir takım bilgiler istenileceği bunların hazır olması gerektiğine dair bir yazı gelecektir. Bu aşamada Veritabanı adı (Database name), Veritabanı kullanıcısı (Database user), Database kullanıcı şifresi (Database password), Database host ile Table prefix bilgilerinin hali hazırda olması gereklidir.
Herhangi bir nedenden dolayı (gerek sunucu gerek kişisel hata) wp-config.php dosyası oluşturulamaz ise wordpress kurulum dosyaları içinde bulunan wp-config-sample.php dosyasını düzenleyip adını wp-config.php şeklinde değiştirebiliriz.
Table prefix kısmı eğer aynı veritabanına birden fazla wordpress kurulacaksa kullanılacaktır.
Database host değeri genellikle localhost şeklindedir. Ancak GoDaddy hosting hizmeti alıyorsak buradaki localhost yerine GoDaddy bünyesinde bulunan MySQL veritabanı yolunu girmemiz gerekmektedir.
Bizden istenilen verileri girdikten sonda Submit (gönder) butonuna basınız.
Kurulumun başlamasının son adımında karşımıza çıkan ekranda Run the Install (kurulumu başlat) butonuna basınız.
Kurulum tamamlanırken WordPress bloğunuza erişebilmeniz için bir takım bilgiler girilmesi gerekmektedir. Not: Bu aşamada girilen verilerin tamamı istenildiği takdirde wordpress yönetim paneli > ayarlar > genel kısmından düzenlenebilir.
Site Title: WordPress sitenizin başlığını buraya yazınız. Herhangi bir Seo eklentisi kullanılmadığı varsayılırsa bu başlık sitenin title bilgisi oluşturmaktadır.
Username: WordPress sitenizin yönetim paneline erişebilecek bir kullanıcı adı belirletin.
Password, twice: Yönetici haklarına sahip kullanıcı için minimum 7 karakter içeren ve içerisinde özel karakter ve sayılardan oluşan bir şifre belirleyip 2 kez girin.
Your E-Mail: Yönetici hesabına ait e-posta adresini yazınız. Şifre hatırlatma, temalarda bulunan iletişim formları, üyelere gidecek maillerin gönderici kısmı gibi işlemlerde bu E-Posta hesabı aktif olarak kullanılacaktır.
WordPress kurulumu tamamlandıktan sonra yönetim paneline giriş yapabiliriz. Wordpess yönetim paneline kurulu olan sitenin sonuna /wp-admin yazarak giriş yapılır. Örneğin www.magazingazetesi.com/wp-admin gibi. Karşılama ekranında kurulum sırasında belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre bilgilerini kullanarak oturum açılır.
Oturum açıp (Log in) giriş yaptktan sonra kurulum sonrası temel ve kişisel önerilerim doğrultusunda ayarlamalar yapılmalıdır. Bu tp ayarları genellikle Başlangıç > Ayarlar > Genel seçeneği altında yer alır.
Örneğimize Türkçe ve WordPress 3.3.1 versiyonu üzerinden devam edeceğiz. Genel ayarlar sayfasında doldurulması gerekli alanların yanında zaten wordpress tarafından kısa bilgiler verildiği için bu konuya fazla deyinmeyeceğim. Eğer sitemizin ziyaretçi kitlesi Türkiye ise bu sayfada Zaman dilimini Istanbul (veya +2), Tarih Biçimi gün/yazıyla ay/yıl, Zaman Biçimini 3. seçeneği (örn; 12:30) seçmeniz ve Haftanın Başladığı Günü Pazartesi olarak belirlemeniz gerekmektedir.
Bu ayarların tamamlanması ardından sitede yayın yapmanızı engelleyecek farklı bir nokta olmadığını belirtirim.
Not: Site başlığı ve slogan değerlerini mümkünse değiştirmemeye çalışın, böylece arama motorları tarafından indexleme konusunda karışıklık yaşanmaz.
Not: WordPress adresi ile Site adresi URL değerlerinin değiştirilmesi sitenizin açılmamasına, yönetim paneline erişememenize neden olabilir bu konuda değişiklikleri dikkatli ve bilinçli bir biçimde yapınız. Yapılan hatalı düzenleme veritabanı içinden çözülebilir.
Bu yazı http://www.wordpressnedir.com/ adresinden alınmıştır.
Tamamen websitemden birebir kopyalanmış olan bu yazıyı sitenizden kaldırılmasın istiyorum.
çok çoközürdilerim.kötü bir niyetimyoktu.tamammen eğitimamaçlı bir paylaşımdı.şimdialıntı olduğunu yazıyorum.isterseniz yinede kaldırırım.