USB PIC Programlayıcı: Brenner 8P5
PIC programlamaya başlayanların aklındaki ilk sorulardan birisi, yazdıkları programları PIC mikrodenetleyicinin içerisine nasıl aktaracaklarıdır. Eskiden seri port üzerinden bilgisayara aracılığı ile hex dosyalarını mikrodenetleyicilere aktaran programlayıcılar mevcutken, artık günümüzde seri portların PC’lerden yavaş yavaş yerini tamamen USB’ye bırakması ile birlikte bu iletişim yöntemini kullanan programlayıcılarda kullanıma girmişlerdir.
Microchip firmasının üretimini yaptığı PICKIT programlayıcıların yanısıra, USB iletişimini kullanan başka programlayıcılarda mevcuttur. Ben PICKIT arayüzünü sevmediğimden ve belkide ilk tanıştığım USB programlayıcı olmasından dolayı, bir Alman elektronikçi tarafından geliştirilmiş ve halen bir grup elektronikçi tarafından geliştirilmekte olan Brenner isimli programlayıcının 8P5 versiyonunu kullanıyorum. Bugüne kadar, (yapımı aşamasında) kritik noktalara dikkat ettiğimden dolayı hiç bir sorunla karşılaşmadım.Arayüzü çok sade ve anlaşılır olan bu programlayıcıyı da şiddetle herkese tavsiye ediyorum. Programlayıcının bootloader özelliği sayesinde yeni çıkan firmwarelerini anında güncelleyebilirsiniz. ICSP özelliği sayesinde mikrodenetleyicilerinizi devreden sökmenden programlayabilirsiniz. Bu programlayıcı piyasada bulunan PIC mikrodenetleyicilerin tamamına yakınını programlayabilmektedir. Sürekli güncellenmesi sayesinde de yeni çıkan mikrodenetleyicileri de programlama yeteneğine kavuşmaktadır.
Bu programlayıcıyı çeşitli yerlerden satın alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Bu yazının geri kalanında kendisi bu cihazı yapmak isteyenler için püf noktalarını anlatıyor olacağım. Tabiki bu cihazı yapabilmek için baskı devre çıkartma ve lehimleme tekniklerini biliyor olmanız gerekmektedir.
İlk olarak isterseniz gerekli olan malzemelerden başlayalım;
Brenner Malzeme Listesi – 47uF kutuplu – 10uF kutuplu – 220nF kutupsuz – 2 adet 1nF kutupsuz – 2 adet 22pF kutupsuz – 3 adet 100nF kutupsuz – 10uH – 680uH – BF959 transistör (BF689)(BF199) – 3 adet BC338-25 (25 sınıfı) – 3 adet BC328-25 (25 sınıfı) – 3 adet BAT43 schottky diyot (BAT85) – 3.3V zener diyot – 20MHz Kristal – PIC18F2550 – ZIF Soket 40 Pin – 2 adet 1K – 10 adet 10K – 4.7K – 2.2K – 2 adet 100K – 2 adet 100 Ohm – 330 Ohm -75mm x 100mm bakır plaket -USB printer kablosu.Malzemelerde dikkat edilecek nokta BC serisi transistörlerin (BC328-BC338) 25 sınıfından olmalarıdır. Brennerden şikayetçi olan pek çok kişinin yaptığı en büyük hata 25 sınıfından olmayan BC serisi transistörler kullanmalarıdır. Bu da programlayıcının çalışmamasına sebep olmaktadır. BF959 transistör yerine de BF199 beya BF 689 kullanabilirsiniz. Yazının elt kısmından indirebileceğiniz baskı devreyi açabilmek için eagle’ı kurmanız gerekmektedir. Brennerin 8p5′in devre şeması ve baskı devresi aşağıda görülmektedir.
Büyütmek için tıklayın
Büyütmek için tıklayın…
Büyütmek için tıklayın…
Baskı devrenin tam boyutlu word belgesine yerleştirilmiş ve yazıcıdan almaya hazır hali de aşağıdaki linkte mevcuttur. Brennerin baskı devresini çıkardıktan, deldikten ve lehimledikten sonra aşağıdaki şekilde bitmiş halini görebilirsiniz;
Büyütmek için tıklayın…
Devremiz bittikten sonra yapmamız gereken şey PIC18F2550 mikrodenetleyicisine brennerin bootloader dosyasını yüklemek olacaktır. Tabi bunu yapabilmek için elimizde bir adet başka bir programlayıcının olması şart. PIC18F2550 içerisine bootloader.hex atıldıktan ve PIC18f2550 brenner üzerindeki yerine monte edildikten sonra brenneri bilgisayara USB kablo aracılığı ile bağlarız. USburn programını çalıştırıp options menüsü altından bootloader kısmına aşağıdaki ekrandaki gibi gelmemiz gerekmektedir..
Upload new firmware seçilerek yüklemek istediğimiz firmware’i programlayıcıya gösteririz..
Firmware yüklendikten sonra Reset butonuna basarak USburn programını yeniden başlatabiliriz.
Bu ekranı görüyor isek programlayıcımız kullanıma hazır demektir. Zif sokete programlamak istediğimiz mikrodenetleyiciyi yerleştirip PIC family altından mikrodenetleyici ailesini seçeriz. Kaç pinli ise pin sayısını seçeriz ve Identify PIC in Programmer butonuna tıklarız. PIC tanındıktan sonra ise select HEX-File as source butonu ile PIC’e yüklemek istediğimiz hex dosyasını seçip write HEX-File into PIC butonuna tıklarız. Eğer yükleme tamamlanır ise ekranda “OK” yazısı yanıp sönecektir.
USBurn programının ve Brenner firmwareinin en güncel sürümlerini buradan indirebilirsiniz.
Devre ile ilgili tüm dosyaları buradan bulabilirsiniz.
İyi çalışmalar…
NOT : Bu yazı http://mikrodunya.wordpress.com adresinden alıntıdır.
DEVREDEKİ JUMPER JP1 NEDİR
DEVREDEKİ JUMPER JP1 NEDİR