Proteus İle Arduino Simülasyonu

e53fcf85-e3c6-4513-8dbb-9f950b5850b9

Arduino projenizi direk olarak breadboardta denemek yerine simülasyon ile denemeniz yaptığınız hataları daha kolay görmenizi ve yazdığınız programın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizi sağlayacaktır. Daha az süre ve daha az kaynak ile daha verimli bir arduino projesi tasarlayabileceksiniz. Programlama için “ARDUINO IDE” yazılımına ihtiyacınız olacak BURADAN indirebilirsiniz.   ardprts2 1. Adım: Kütüphane Dosyasının İndirilmesi

Verdiğim linkteki dosyayı indirip içerisindeki ARDUINO.LIB dosyasını bir klasöre çıkarınız. Dosyayı resim tıklayarak indirebilirsiniz.
2. Adım: Kütüphane Dosyasının Proteus Programına Tanıtılması

Klasöre çıkardığınız ARDUINO.LIB dosyasını kopyalayınız.
ardprts3
Proteus 7 kullanıyorsanız; C:\Program Files\Labcenter Electronics\Proteus 7 Professional\LIBRARY, Proteus 8 kullanıyorsanız; C:\ProgramData\Labcenter Electronics\Proteus 8 Professional\LIBRARY veya C:\Program Files\Labcenter Electronics\Proteus 8 Professional\LIBRARY, konumuna yapıştırınız.
3. Adım: Proteus Programında Simülasyon

PROTEUS ISIS programını çalıştırınız. kısayol olarak klavyenizin ‘P’ tuşuna bastığınızda karşınıza komponent seçim ekranı gelecektir. 
ardprts4
Arama kısmına Arduino yazdığınızda komponent seçim ekranında Arduino Uno, Mega1280 ve Mega2560 kartlarını göreceksiniz. Simulasyonda bir led yakacağız, bunun için kullanacağımız komponent listesine Arduino UNO, LED ve Direnç ekleyeceğiz. Led ve Direnç eklemek için arama kısmına ‘led-red’ ve ‘minres330r’ yazmanız yeterli olacaktır.
ardprts5
Toprak eklemek için resimde gösterildiği gibi Terminals>GROUND seçip toprağımızı devremize bağlıyoruz.
ardprts6
Devrenizi kurdunuz ve Arduino kartınızda şu an bir program yüklü değil bunun için bir Blink programı atalım. İlk önce simülasyonunuzun çalışabilmesi için ‘.hex’ dosyasına ihtiyacınız olacaktır bunun için; Arduino IDE programını açıyoruz. File>Preferences kısmında resimde gösterilen kutucukları işaretliyoruz.
ardprts9
Arduino IDE içerisinde mevcut olan ‘Blink’ programını açıyoruz.
ardprts10
Açtığınız ‘Blink’ programını resimdeki gibi Verify (tik işaretli buton) ediyoruz ve Verify işleminin tamamlanmasını bekliyoruz. İşlem tamamlandıktan sonra yapılan işlemler bölümünden en son çıkan .hex dosyasının konumunu kopyalıyoruz.
ardprts11
Kopyaladığımız bu konumu Proteus ISIS programında ki Arduino kartımızın içine gömüyoruz. Bunun için Arduino kartınıza çift tıklayıp gelen ekranda resimde gösterilen alana kopyaladığınız .hex dosyasının konumunu yapıştırmanız yeterlidir.
ardprts7
Simülasyon programında artık bir led yakıp söndürdünüz, isterseniz bir motor sürebilir ve ya LCD çalıştırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir