Uygulama Geliştirmeye Giriş

Yeni Proje Oluşturmak

Geçen dersimizde anlattığım adımları izleyerek Windows Phone Geliştirici Araçları’nı kurduktan sonra, ilk uygulamanızı oluşturmak için en kolay yol Visual Studio kullanmaktır. Microsoft Visual Studio 2013 Express for Windows Phone uygulamasını başlatın ve File menüsünden, New Project seçeneğine tıklayalım.

           YUSILAMERT - windows-phone-8-sdk-ve-emulator-incelemesi

Şekil 5 – Örnek bir uygulama görüntüsü

Bu işlemin ardından, yeni proje (New Project) diyalog penceresi açılacak. Bu pencerenin sol tarafında çeşitli proje şablonları çıkacak. Sol taraftan bir şablon grubunu seçtiğinde, diyalog penceresinin orta bölümünde, oluşturabileceğin farklı uygulama tiplerini görebiliriz. Sol taraftan, Silverlight for Windows Phone şablon grubunu seçiyoruz. Orta bölümden de, Windows Phone Application şablonunu seç. Name bölümünden, projeye MerhabaPhone adını ver ve OK butonuna tıkla. Bu işlemlerin ardından, yeni bir Silverlight for Windows Phone projesi oluşturulup açılacak.

Varsayılan olarak, Visual Studio üç parçaya bölünür. Sol tarafta tasarım penceresi (Design view, ortada XAML penceresi (XAML view)  ve sağ tarafta Solution Explorer. Solution Explorer içerisinde projeye ait olan çok sayıda dosya bulunur. Bu örnekte MainPage.xaml ve MainPage.xaml.cs dosyalarını kullanacağım. MainPage.xaml dosyası, uygulamanın kullanıcı arayüzünü tanımlamak için kullanacağız. XAML, XML-tabanlı deklaratif bir dildir ve uygulamanın kullanıcı arayüzündeki elementleri oluşturup uygun bir düzende yerleştirmek için kullanılır. MainPage.xaml dosyasının yanındaki ok simgesine tıklayarak ilgili alanı genişlettiğinizde, MainPage.xaml.cs  adındaki C# kod dosyasını göreceksiniz. Kod dosyaları, parçası oldukları XAML dosyası ile birleştirilir. Parçalı sınıf olarak ele alınan bu dosyalar XAML dosyalarının işlevselliğine ait kodları barındırırlar.

İlk Uygulamanı Çalıştırmak 

Windows Phone için geliştirdiğin ilk Silverlight uygulamasını tamamladın. Şimdi bu uygulamayı çalıştırmalısın. Bunun için Windows Phone cihazını simule eden bir Windows Phone Emulatörü kullanacaksın. Windows Phone emulatorü kullanarak, uygulamanı telefona deploy etmeden masaüstü bilgisayarında hızlıca test edebilirsin. Uygulamayı klavyeden F5 ya da Ctrl+F5 ile çalıştırabilirsin. Alternatif olarak menüden Debug – Start Debugging ya da Debug –  Start Without Debugging seçerek başlatabilirsin. Visual Studio emulatörü başlatıp, uygulamayı emulatör içerisine yükleyecektir.  Uygulamanın derlenmesine engel bir hata var ise, Visual Studio hata bilgisini görüntüleyecektir. Herhangi bir hata bulunmaması durumunda, aşağıdaki resme benzer bir emulatör penceresi açılması gerekiyor.

İlk sefer için emulatörün açılışı başlaması biraz zaman alabilir. Sonraki oturumları hızlandırmak için emulatör penceresini kapatma. Bunun yerine, Visual Studio içerisinde Debug menüsünden Stop Debugging seçeneği ile debug oturumunu sonlandır. Bu sayede emulatör halen çalışır durumda olacak ve bir sonraki debug oturumunda emulatörün yeniden açılması gerekmeyeceği için oturum daha çabuk başlatılacaktır.

Emulatör Kullanımı

Geliştirme sırasında emulatör kullanırken, emulatörü sürekli açık tutabilirsin. Her değişiklik yaptığında ve dağıtım yaparken emulatörü kapatman gerekmez, kapatmamalısın da; çünkü yeniden başlaması oldukça uzun zaman alabiliyor. Emulatörü açık tutarak uygulamanı yeniden dağıtabilirsin ve testleri 1-2 saniye içerisinde başlatabilirsin.

YUSILAMERT - emulator

Şekil 6 – Emülatör çalıştırma işlemi

  • F1 tuşu donanım üzerindeki Back butonuna karşılık gelir.
  • F2 tuşu (ya da Windows tuşu) donanım üzerindeki Home butonuna karşılık gelir.
  • Pause tuşu klavyeyi değiştirir. Aktive edildiğinde, ekrandaki tuşlara tıklamak yerine (bu oldukça zorluk çıkaran bir iştir) bilgisayarın klavyesini kullanarak yazabilirsin.
  • Ayrıca, Page Up tuşu ile bilgisayarının klavyesini kullanmaya başlayabilir ve Page Down tuşu ile yeniden dâhili klavyeye geçiş yapabilirsin.

 YUSILAMERT - WindowsPhoneEmulator

Şekil 7 – Çalışan bir başka uygulama örneği

Emulatör ile kullanılabilecek daha birçok klavye kısayolu vardır. Birçoğu, emulatör içerisinde gelen Windows Phone işletim sisteminin sınırlı sürümünde desteklenmez.

 İlk Uygulamayı Telefon Üzerinde Çalıştırmak

Uygulamanı Windows Phone işletim sistemine sahip bir telefonda çalıştırmak için öncelikle telefonun kilidini açmalısın. Bu iş için Windows Phone Developer Registration aracını kullanabilirsin. Bu araca Start Menüsünde yer alan Windows Phone Developer Tools altından ulaşabilirsin. Ayrıca, ücretli bir App Hub hesabına sahip olmalısın.

• Henüz bir App Hub hesabın yok ise, kayıt için aşağıdaki linki kullanabilirsin. https://windowsphone.create.msdn.com/Register/

  • • Bilgisayarında Zune yazılımını başlat.
  • • Telefonunu bilgisayara bağla. • Windows Phone Developer Registration aracını başlat, App Hub hesabınla ilişkili olan Windows Live ID kullanıcı adı ve şifreni gir.
  • • Kayıt sihirbazı (registration wizard) içerisinde telefonunla ilgili gereken tanımlama bilgilerini gir. Telefonunun kilidi açılacak ve Visual Studio içerisinden deploy edilecek uygulamaları almaya hazır olacak.
  • • Visual Studio içerisinden projeni telefona yüklemek gerçekten çok kolaydır. Tek yapman gereken dağıtım hedefi olarak emulatör yerine “Windows Phone Device” seçmektir.

Açılan menüden “Windows Phone Device” seçtikten sonra kilidi açılmış bir telefona uygulamanı yükleyebilirsin. Telefon üzerinde çalışırken, emulatörde yaptığın işlemlerin aynısını yapıp aynı seçenekleri kullanabilirsin. Not: Başarılı bir dağıtım işlemi için, telefon bilgisayara bağlı olmalı ve ekran kilidi açılmış olmalıdır. Ayrıca Zune yazılımı da çalışır durumda olmalıdır. (Microsoft Açık Akademi, 2013)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir