Microsoft'un 10 Numarası Görücüye Çıktı

Microsoft, 30 Eylül Salı günü San Francisco’da gerçekleştirilen bir etkinlikle Windows işletim sisteminin bir sonraki sürümünü tanıttı. Aylardır sürüm adı hakkında Windows 9, Windows Threshold, Windows X ya da Windows One olacağı yönünde çeşitli dedikoduların dolandığı işletim sistemine Microsoft beklenmedik bir şekilde 9’u atlayarak Windows 10 ismini verdiğini açıkladı. Hem 9’un atlanmış olmasından hem de futboldaki 10 numara ile bağdaştırdığımızda Microsoft’un 1,5 milyar kişinin kullandığını açıkladığı işletim sisteminin yeni sürümünden beklentisinin çok yüksek olduğunu çıkarabiliriz.

One Product Family, One Platform, One Store etkinlikte vurgulanan başlıkların başında geliyor. One Product Family; Microsoft artık tüm cihazlarında tek bir işletim sistemi ismi kullanıyor olacak; Windows. Masanın üzerinde gördüğünüz 4” ile 80” arasında ekrana sahip ya da ekrana sahip olmayan farklı yapılandırmalara sahip tüm cihazlar aynı işletim sistemini çalıştırıyor olacak. Her cihaz etkileşim tipine göre optimize edilmiş bir arayüz sunacak. One Platform, One Store; geliştirilen evrensel uygulamalar telefon, tablet, PC ve birçok farklı cihazda çalıştırılabilecek. Kullanıcılar tüm bu uygulamalara aynı uygulama marketi üzerinden erişebilecek.

Kısa bir demonun da yapıldığı etkinlikte sunulan özelliklerin büyük bir kısmı zaten daha öncesinde sızmış, teknoloji sitelerinde anlatılmış özelliklerdi ancak dipnot ile de belirttiği gibi bu etkinliğin amacı yeni özellikleri tanıtmak değildi. Yine de temel olarak Microsoft’un, Windows 7 kullanıcılarının Windows 10’a geçişlerinin sorunsuz olmasını amaçladığını ve bu yönde iyileştirmeler üzerine çalıştığını söyleyebiliriz. Geliştirilmiş, Live Tile desteği bulunan başlat menüsü, sanal masaüstü desteği, pencere içerisinde çalışabilen modern uygulamalar tanıtılan başlıca yeni özelliklerdi.

Windows 8 ve 8.1 sürümlerinde Microsoft’un ciddi tepki almasına neden olan başlat menüsü sonunda Windows 10’da geri geliyor, ancak zannetmeyin ki Modern UI ya da Metro Arayüz kaldırılıyor. Kullanıcının cihazla etkileşim tipine bağlı olarak Başlat menüsü ya da Modern UI kullanıcıyı karşılıyor olacak. Detaylı açıklamalar için Windows Blog’da yayınlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Kurumsal açıdan bakıldığında Windows 10 geleneksel yönetim sistemleriyle uyumluluğunu koruyor. Kurumlara özelleştirilmiş uygulama marketi sağlarken çalışanlara da iş ve kişisel verilerini birbirinden ayırabilme yeteneği sunuyor. Kurumsal verinin korunmasını sağlıyor ve MDM (mobil cihaz yönetimi) çözümü sunuyor. Detaylı bilgi için yine buradaki blog yazısına göz atabilirsiniz.

2015 senesinin ortalarına doğru yayınlanması beklenen Windows 10, Windows Insider Programı kapsamında 1 Ekim itibariyle dağıtıma başlıyor. Kendine güvenen kişiler buradan işletim sisteminin öngösterim sürümünü indirerek deneyimleyebilecek. Yayınlanmaya başlayan sürüm, sadece dizüstü ve masaüstü cihazları destekliyor ve Microsoft epey erken bir dağıtım olduğu için öncelikli bilgisayarınıza kurmamanızı tavsiye ediyor.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NfveyXCsiA8]

Başlat Menüsü

Sanal Masaüstü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir