Klon Arduino UNO Sürücüleri Nasıl Yüklenir? (CH340 Çipli)

Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda şu sıralar çok popüler olan klon Arduino kartlarından CH340 çipli olan sürümün sürücülerini yüklemeyi anlatacağım.

Arduino üzerinde USB bağlantıyı seri UART bağlantıya dönüştüren bir çip bulunur. Orijinal Arduino UNO’da bu işlemi, ATmega16u2 isimli çip sağlar. Fakat klon kartlarda CH340 isimli bir çip mevcuttur. İşlev olarak tamamen aynıdır, sadece CH340 fiyatı sebebiyle klon kartlarda tercih edilir.

Windows sürücüleri:

http://maker.robotistan.com/download/ch341ser.zip

Mac OS X sürücüleri:

http://blog.sengotta.net/wp-content/uploads/2015/11/CH341SER_MAC-1.4.zip

Kartımızı USB kablosuyla taktıktan sonra Windows sürücü kurulumu aşamaları ise aşağıdaki gibidir:

arduino-k1

Kartı taktıktan sonra Aygıt Yöneticisi’ni açıyoruz. Görüldüğü üzere kartımız için sürücü yüklenememiş ve hata mesajı mevcut. İndirdiğimiz sürücü dosyanın içindeki ch341ser.exe dosyasını çalıştırıyor ve çıkan pencereden INSTALL butonuna tıklıyoruz.

arduino-k2

INSTALL butonunu tıkladıktan sonra sürücüler yükleniyor ve “Driver install success!” yazan bir pencere çıkıyor. Bu sırada arkada Aygıt Yöneticisi açık ise, kartın sürücüsünün yüklendiğini ve Bağlantı Noktaları başlığı altında “USB-SERIAL CH340 (COM x)” şeklinde yer aldığını görebilirsiniz. Burada parantez içinde yazan kısım, kartımızın kullandığı COM portu numarasını göstermektedir. Arduino yazılımında Araçlar > Port altından buradaki COM portunun seçili olduğundan emin olduğunuzda Arduino’nuzu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

arduino-k3

arduino-k5

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir